Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

URKUJEN RAKENNE
 


URKUSANASTO
 


SUOMEN HISTORIALLISIA URKUJA

Suomen urkuhistoria   Urkujenrakentajia
 

Urkujen kuva

Joroinen (Etelä-Savo)

Joroisten museo

  • Thulé, Bror Axel 1900
  • 1 äänikerta, 1 sormio, ei jalkiota
  • mekaaninen soittokoneisto ja mekaaninen hallinta

Bror Axel Thulé rakensi koulu-urut vuonna 1900 Tahkorannan kansakoululle. Nykyisin tämä kauniisti vanhentunut soitin on Joroisten pitäjänmuseossa. Soitin on kokonaisuudessaan erinomaisessa kunnossa.

Rakenne ja sointi

Koulu-urut muistuttavat ulkoasultaan pystypianoa, eikä niillä ole näkyvää pillifasadia, Urkujen kaappi on umpinainen, ja ajalleen tyypillisesti, vaikkakin vain niukasti koristeltu. Tahkorannan urkujen kaappi on tummanruskea.

Ilmalaatikko on koskettimiston takana, hieman sitä alempana. Mekaaninen koneisto on lyhyt ja yksinkertainen, sillä ilmalaatikko on lähellä koskettimistoa. Kromaattisesta laatikosta menevät ilmaputket, ”konduktit” pilleihin, jotka sijaitsevat useilla, eri korkeuksille asetetuilla pillitukeilla. Kumpikin poljin käyttää omaa syöttöpaljettaan, joista ilma siirtyy niiden yläpuolella olevaan yksilaskoksiseen varastopalkeeseen.

Tahkorannan koulu-uruissa on yksi normaalikorkuinen Principal-äänikerta ja oktaavikoppelit ylös- ja alaspäin. Suuren oktaavin pillit ovat puuta, ja pienestä c:stä ylöspäin urkumetallia. Yläoktaavikoppelin vuoksi pillit jatkuvat neliviivaiseen f:ään saakka. Urkujen ylintä kantta voidaan avata polvipaisuttimella äänivoiman lisäämiseksi.

Sointi on tumma principal-sointi, jota voidaan kirkastaa yläoktaavikoppelilla. Käyttämällä alaoktaavikoppelia sointi levenee ja tukevoituu.

 

Dispositio:

Sormio C-f3

Principal 8

Ylä- ja alaoktaavikoppelit